Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 14:13 - За токсичния бял прашец
Автор: sycamine Категория: Политика   
Прочетен: 2093 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.02.2012 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Захарта  крие толкова  рискове за здравето, че трябва да се считата  за контролирано вещество, точно както алкохола и тютюна, твърдят екип от изследователи от Университета на Калифорния, Сан Франциско (UCSF).

В становището си, наречено "токсичната Истината за захарта", която бе публикувана Feb. 1 в списание Nature, Робърт Лустиг и Лаура Шмид твърдят, че е погрешно захарта да се счта за просто прани калории.Те пишат: "калориите в захарта са нещо повече от празни калории. Все повече научни доказателства показва, че фруктозата може да предизвика процеси, които водят до чернодробна токсичност и домакин на други хронични заболявания. Малко не е проблем, но много убива - бавно! "

Почти всеки е чувал - или знае от личен опит - висока, качена захар, така че може би сравнението между захар и алкохол или тютюн, не трябва да ни изненадва. Но е съмнително, че американците биха гледали благосклонно при регулиране на любимия си порок. Ние сме народ, който е зависим от захарта: средностатистическия възрастен американец  приема 22 чаени лъжички захар на ден, според Американската асоциация за сърдечни заболявания и проучвания са установили, че тийнейджърите поглъщат 34 чаени лъжички на ден.

image

За да се противопоставят на нашето потребление, авторите препоръчват облагане на захарните храни и контрол на продажбите на децата под 17 години. Вече 17% от американските деца и тийнейджъри са с наднормено тегло, и в целия свят приемането на захар се е утроило през последните 50 години. Увеличението е помогнало за създаване на глобална пандемия от затлъстяване, която допринася за 35 милиона годишните смъртни случаи по целия свят от невъзпалителни заболявания включително диабет, сърдечни заболявания и рак.

"Има добри калории и лоши калории, точно както има добри мазнини и лоши мазнини, добри аминокиселини и лоши аминокиселини, добри въглехидрати и лоши въглехидрати," Лустиг, професор по педиатрия и директор на теглото, Оценка за тийнейджъри и детско здравеопазването (WATCH) програма в UCSF,,, се казва в изявление. "Но захар е токсична, извън нейните калории."

image

Излишната захар може да промени метаболизма, повишаване на кръвното налягане, правилно функциониране на хормоните и увреждане на черния дроб - резултати, които звучат подозрително подобно на това, което може да се случи, след като човек пие твърде много алкохол. Шмид, съпредседател на на Ангажиране UCSF на Общността и програмата за здравна политика, отбеляза Си Ен Ен: "Ако се замислим,  Алкохола, в края на краищата, е просто дестилацията на захар. От къде идва водката? Захар! "



Има и нещо особено коварно около сладки напитки. "Когато калории идват в течности, тялото ни не се чувстват толкова пълно,", казва Brownell. "Хората днес поемат калории повече от захаросани напитки отколкото от храни."

image

Други страни, включително Франция, Гърция и Дания облагат данък сода, и концепцията се разглежда в най-малко 20 американски градове и държави. Миналото лято, Филаделфия стигна до облагането на 2-цента за унция сода данък. Ръд център е един вокален привърженик на по-скромен 1-стотна-на-унция данък. Но най-малко едно изследване от 2010 г., повдигна съмнения, че содата данъци ще доведе до значителна загуба на тегло: Очевидно хората, които са решени да ядат и пият нездравословно ще намерят начини да си ги набавят.

image

Хората трябва да бъдат по-добре образовани за опасностите от захарта и да осъзнават сами че нещо трябва да се промени.
Ако захарта за повечето възрастни е като дрога, изцяло в наши ръце е да предпазим малката и невинна част от човечеството-нашите деца, нашето бъдеще!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sycamine
Категория: Лични дневници
Прочетен: 54963
Постинги: 31
Коментари: 9
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031